Avrupa Birliği Girişimi
Haberler
Türkiye-Ermenistan Sınırları Aşan Teknoloji Projesinin Galibine 4000 € Finansal Destek
20.05.2015
Ermenistan | Public Journalism Club

 Yine 11 Mayıs'ta, saat 17:00'de proje kapsamında, Türkiye'den gelen konuk konuşmacı Emre Özbek'in konuşma yaptığı “Etkili Yatırımcı-Startup İlişkileri” özel bir konuşmaya ev sahipliği yapıldı. Konuşma Kamusal Gazetecilik Kulübü'nde (Saryan 30) gerçekleştirildi ve konuya ilgi duyan tüm genç girişimcilere açık olarak gerçekleştirildi. TGBB ekiplerine ek olarak, konuşmaya yaklaşık 40 girişimci, teknoloji uzmanı, öğrenci ve medya temsilcisi katıldı.

 

12 Mayıs tarihinde, katılımcılar önceki 4 ayda oluşturulmuş olan iş fikirlerini ve prototiplerini, Ermenistan ve Türkiye'den gelen, aşağıdaki isimlerden oluşan son derece seçkin bir jüri paneline sundular: Ermenistan'dan Sourcio IT Consulting Company Başkan Yardımcısı Pavel Snkhchyan, SFL COO'su Yervand AghababyanAvrasya Ortaklık Fonu Yardımcı Direktörü Vazgen Karapetyan, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın yenilikçi kuruluşu Kolba Lab'in Başkanı Marina Mkhitaryan, Granatus Ventures Analisti Valeria Arzangulyan ve Türkiye'den Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı  (TEPAV) Araştırma Görevlisi Cansu Saraç ve Istanbul Startup Angels Ortağı Emre Özbek.

Ekipler aşağıdaki startup fikirlerini jüriye sundular:

 

Ev Planlama:ofisler ve evler için, müşterilerin, web sitesine kayıtlı olan mobilya mağazalarında sunulan malları ve ürünleri inceleyebilecekleri ve alan tasarımı konusunda sanal olarak deneylere girişebilecekleri çevrimiçi bir iç tasarım platformu.   

 

TPI: engelli kişilere yönelik, topluma entegre olmayı da sağlayacak olan bir çevrimiçi para kazanma platformu. Ekip engelleri olan kişileri, daha sonra çevrimiçi olarak satılacak el işi ürünleri yaratmalarına yardımcı olmaya yönelik farklı beceri geliştirme eğitimlerine dahil etmeyi planlıyor.

 

Paqqy: göndericinin ücreti kabul eden bir teslimat sorumlusu tarafından alınmak üzere teslimat siparişi oluşturduğu, teslimat sorumlusunun iş seyahati sırasında gönderiyi otomobil veya uçakla yerine ulaştırdığı yeni bir çevrimiçi gönderim ağı.

 

Evreka: yeni bir akıllı kent ve atık yönetimi konsepti. Yazılım şehrin tamamına yerleştirilen özel sensörler ile bağlantılıdır. Sensörler bidonların doluluk oranı ve sıcaklığı konusundaki sinyalleri kaydeder ve iletirler, böylece belediye atık giderme sürecini etkili bir biçimde yönetebilir.

 

Semt: eşya satma ve satın almaya yönelik, konuma dayalı bir mesajlaşma panosu. Semt, mahalle içinde bilgi alışverişinin yanı sıra, mal ve hizmetlerin satılması ve satın alınmasına imkan veren bir platform.

 

Fikirlerin sunulmasından sonra, jüri aşağıdaki ölçütlere dayalı olarak, sunulmuş olan fikirlere dair değerlendirmesini tamamlamak üzere bir istişare toplantısı gerçekleştirdi: iş fırsatı eşleşmesi, pazarlama, yenilik, fikrin uygulamaya konması ve iş modeli. Değerlendirmenin sonuçları, 13 Mayıs tarihinde, saat 11:30'da Kamusal Gazetecilik Kulübü'nde gerçekleştirilen bir basın toplantısı ile kamuya duyuruldu.

 

Basın konferansının konuşmacıları arasında şu isimler yer aldı: Microsoft İnovasyon Merkezi Hızlandırma Projesi Başkanı Artashes Vardanyan, Kamusal Gazetecilik Kulübü Başkanı Seda Muradyan, Kamusal Gazetecilik Merkezi (PJC) Ermenistan-Türkiye Programları Kıdemli Proje Yöneticisi Ester Hakobyan, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Araştırma Görevlisi Cansu Saraç, proje mentoru Arsen Babayan ve jüri üyesi Emre Özbek.

 

Seda Muradyan gazetecilere Girişimci Değişimi Projesinin nasıl ve ne zaman başladığına dair bilgiler verdi. Seda Muradyan “Türkiye'deki ortağımız TEPAV Vakfı ile birlikte, bundan bir buçuk yıl önce, iki ülkedeki Bilişim Teknolojileri arasında bağlantı kurabilecek bir fikir geliştirmekteydik. Bu fikir sonuç olarak, Avrupa Birliği tarafından fonlanan Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı kapsamında Girişimci Değişimi Projesi'ne dönüştü. Geçtiğimiz yıl, Türkiye'den bir heyeti keşif ziyareti ve Ermenistan-Türkiye Startup Hafta Sonu'na katılım için ağırlandık,” diye konuştu.

 

Muradyan'ın kanısına göre, projenin başarılı olmasının nedeni, her şeyden önce, her iki ülkeden gelen girişimcilerin, kapalı sınırlara ve çözülmemiş tarihler sorunlara karşın yenilikçi fikirler geliştirmek üzere ekip kurmaları idi. Proje,  Microsoft İnovasyon Merkezi ve Kamusal Gazetecilik Kulübü tarafından uygulanan ve ABD Ermenistan Büyükelçiliği ile Avrupa Birliği tarafından desteklenen daha geniş InnoWeekend etkinliği kapsamında gerçekleşti.

 

Sınırları Aşan Teknoloji Projesi Artashes Vardanyan tarafından sunuldu. Vardanyan “Bu proje benzersiz bir proje olarak öne çıkıyor, çünkü genç yatırımcılara iki aylık kapsamlı ve yoğun bir mentorluk programına katılma imkanı sundu. Mart ayının sonuna doğru, ekipler hızlandırılmış bir eğitime katılarak, mentorlar ve uzmanlar ile birlikte fikirler konusunda çalıştılar ve startup'larını nasıl tanıtacaklarını öğrendiler,” diye konuştu.

 

TEPAV temsilcisi Cansu Saraç projenin Türkiye''de harika bir geribildirim almış olduğunu dile getirdi. Saraç Ermenistan-Türkiye arasında uzlaşmaya dair görüşlerini ve iş bağlarının kurularak güçlendirilmesinin Normalleşme sürecini nasıl geliştirebileceğine dair düşüncelerini paylaştı. Saraç “İş ilişkilerinin iki ülke arasındaki ilişkilerde uzlaşma olmasına katkıda bulunabileceği kanısındayız. Şimdi de, son aşamada büyük bir başarıya imza atıldığını görüyoruz,” açıklamasını yaptı.

 

Projede, iki ülkenin Bilişim Teknolojisi sektörleri birbirine yakınlaştırıldı ve komşu ülkedeki teknoloji sektörüne dair bilgilerin artırılması sağlandı. Saraç “Bir görüşmede, Türkiye'den bir yatırımcının Ermenistan'daki genç girişimcilik yeteneklerine dair bilgisi olmadığını ve konumundan bağımsız olarak yatırım yapacağını belirttiğini hatırlıyorum,” diye konuştu. TEPAV temsilcisi, projeyi başlangıçta bir pilot proje olarak gördüğünü, projenin nihai olarak eksiksiz bir sürece dönüştüğünü ekledi. Saraç “Bunu gelecekte genişleteceğimize, melek yatırımcıları dahil ederek ağlar oluşturacağımıza inanıyorum” açıklamasını yaptı.

 

Emre Özbek sunulmuş olan, uygulanabilir olduğunu ve önemli sorunları ele aldığını düşündüğü fikirlere dair izlenimlerini paylaştı. Emre Özbek “Fikirler aynı zamanda, ekiplerin kendilerinin bu sorunlarla karşılaşmış olmaları ve sadece başkalarının değil, kendi sorunlarını da çözmeye çalışmaları nedeniyle önem taşıyor,”  açıklamasını yaptı ve eğitim ile mentorluğun startup'ların fikirlerini ve sunumlarını önemli ölçüde iyileştirmelerine yardımcı olduğunu dile getirdi.

 

Konuşmacılar, proje sayesinde Türkiye ve Ermenistan'dan gelen Bilişim Teknolojileri uzmanlarını birbirlerini tanıdıkları ve yaratıcı bir çalışma alanı oluşturdukları kanısındalar.

Seda Muradyan “Ermenistan veya Türkiye'nin Silikon Vadisi'nden ne kadar uzakta olduğuna dair çok az fikrimiz vardı. Bu ziyaretlerin ardından birbirimizin yetkinliklerini daha iyi tanır hale geldik. Türkiye'deki Bilişim Teknolojileri sektörünün ve Ermenistan'daki Bilişim Teknolojileri alanının potansiyelini gördükten sonra, şimdiye kadar elde edilen kazanımların, devamlılık ve geliştirme olmaksızın bu başlangıç seviyesinde kalmasının üzücü olacağı kanısındayım. Bence gururla bir Ararat/Ağrı Vadisi oluşturabiliriz” diye konuştu.

 

Basın toplantısının ardından bir ödül töreni gerçekleştirildi, Evreka ekibi En İyi Ekip ödülünü kazandı ve ödül olarak, iş fikirlerini uygulamak üzere, Avrupa Birliği tarafından fonlanan Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı'ndan finansal destek alacak.

 

Paqqy, Home Planning ve Evreka sırasıyla şu ödüllere layık görülerek taltif edildiler: en iyi fikir sunumu, en uygulanabilir fikir ve en iyi teknolojik çözüm

Diğer katılımcı ekipler de organizatörlerden motivasyon amaçlı bazı hediyeler aldılar.

 

Tüm bu kapanış etkinlikleri canlı olarak Kamusal Gazetecilik Merkezi'nin ve Medya Merkezi'nin YouTube kanallarında yayınlandı. Videoları buradan izleyebilirsiniz.

TGBB Şubat ayında başlatıldı ve üç aşama halinde uygulamaya kondu. İlk kapasite geliştirme aşamasında (23 Şubat-23 Mart, 2015) Ermenistan ve Türkiye'den altı ekip, Ermenistanlı ve Türkiyeli uzmanlardan çevrimiçi olarak mentorluk aldılar, uzmanlar onların ihtiyaçlarını da değerlendirdi. Ekipler ardından dört günlük bir hızlandırılmış eğitim için Ermenistan'da bir araya geldiler (26-29 Mart); bunun ardından, bir tur daha çevrimiçi mentorluk sağlanarak, ekiplerin fikirlerini gözden geçirmeleri, son haline getirmeleri ve 12 Mayıs'taki fikir sunumu için hazırlanmaları sağlandı.

 

TGBB Microsoft İnovasyon Merkezi ve Kamusal Gazetecilik Kulübü tarafından, Türkiye Ekonomik Politikalar Araştırma Vakfı (TEPAV) ile işbirliği içinde, ABD Ermenistan Büyükelçiliği'nin finansal desteği ve Avrupa Birliği'nin ortak fonlaması ile uygulamaya kondu.

 

Sınırları Aşan Teknoloji (Technology Goes Beyond Borders - TGBB) Kamusal Gazetecilik Kulübü (Ermenistan) ve TEPAV (Türkiye) tarafından, InnoWeekend 2014 süresince, Avrupa Birliği tarafından, Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı çerçevesinde finanse edilen Ermenistan-Türkiye Startup Hafta Sonu etkinliğinin başarısına dayalı olarak geliştirildi.

 

InnoWeeekend 2014 bölgesel inovasyon forumu, 8-9 Kasım tarihlerinde, Gyumri Teknoloji Merkezi'nde, ABDErmenistan Büyükelçiliği ve Avrupa Birliği tarafından sağlanan finansal destekle gerçekleştirildi.

Etkinlik Takvimi
ARALIK
2024
PZTSALIÇRŞPRŞCUMACMTPZR
Barış tek yoldur
Bizi Takip Edin