Avrupa Birliği Girişimi
Haberler
Ermenistan-Türkiye Yatırımcılar Toplantısı'nın ardından
15.05.2017
Ermenistan | Public Journalism Club, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)

1-3 Mayıs tarihleri arasında, daha önce denenmemiş yeni bir format ile 2 Mayıs’ta düzenlenen "Ermenistan-Türkiye Yatırımcılar Toplantısına” katılmak üzere ABD, Almanya ve Türkiye’den birçok yatırımcı heyeti Ermenistan’ı ziyarette bulundular.

 

Heyet üyeleri arasında "Angel Labs'ın” yöneticisi Tuğçe Ergül, Silikon Vadisi'nde faaliyet gösteren Alman “NFQ Capital”  kurucu ortağı Harald Braunstayne, merkezi Berlin’de bulunan “Delivery Hero” kuruluşundan Alana Tunge, Frankfurt’ta faaliyet gösteren “HR Ventures” yatırım yöneticisi Ertan Can, İstanbul’da bulunan “Do Consultancy”  şirketi kurucusu Duygu Öktem ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) siyasi analisti Cansu Saraç da vardı.

Ermenistan’daki bu toplantı hakkında haber ve makaleler kaleme almak ve Ermenistan gezisi hakkında yazılar yazmak için ünlü Amerikan finans dergisi "Forbes" muhabirlerinden Monti Manforde toplantıya katılan isimlerden oldu.

 

Toplantının resmi bölümü 2 Mayıs günü Yerevan’daki Radisson Blue Hotel’de başladı.

 

Açılış Töreni

Açılış töreninde karşılama konuşmaları organizatörler Kamu Gazetecilik Kulübü (Public Jurnalism Club / PJC) müdürü Seda Muradyan, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) temsilcisi Cansu Saraç ve "Angel Labs'ın” yöneticisi Tuğçe Ergül tarafından yapıldı.

 

Kamu Gazetecilik Kulübü (Public Jurnalism Club / PJC) müdürü Seda Muradyan "Bizim girişimimizin hedefi melek yatırımcılar ağı oluşturarak, start-up ve diğer yeni yatırımcılardan oluşan bir ekosistem geliştirmeye istekli olan iş insanlarını desteklemektir. Dünyada benzer ağların başarılı örneklerini görmekteyiz  ve amacımız ortak projeler sayesinde iki ülke arasındaki işbirliğini, ve oluşturulacak işbirliklerinin uygulanmasını kolaylaştırmak için yatırımcılara yardım etmek ve yatırımcı ağının oluşturulmasını teşvik etmektir" dedi.

 

Katılımcılar fiili dayanışma kurulması yoluyla, bölgedeki barışçıl bir gelecek için temel oluşturmak çağrısında bulunan Ermenistan AB Delegasyonu temsilcisi Hoa-Binh Achemyan  ise  "Bu çağrının geçekleşmesi ancak insanların imkanları görmesi ile gerçekleşebilir ve beraber ortak yatırımlar yaratma konusunda her iki ülkede de birçok olanak mevcut” dedi.

 

Ermenistan’daki Fransa Büyükelçisi Jean-François Charpentier yaptığı karşılama  konuşmasında katılımcıları yüreklendirerek "Ne olursa olsun, şartlar nasıl gelişirse gelişsin, çalışmalara devam edilmelidir" dedi.

 

Açılış töreninin onurlu konukları arasında Ermenistan'da Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçi Yardımcısı Nadia Lichtenberger, ABD Büyükelçiliği Ekonomik ve Ticari Temsilcisi Rafael Sambun ve diğer önemli isimler vardı.

 

Açılış Töreni Ardından…

 

Etkinlik süresince BİT sektör temsilcileri, yatırımlar ile ilgilenen Ermeni işadamları, yatırım ağlarını oluşturmak için gerekli temel ilkeler ile tanışırken, “Nasıl melek yatırımcı olunur?” sorusunun cevaplarını da öğrenmiş oldular.

 

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) temsilcisi Cansu Saraç 3 yıl boyunca iki ülke arasındaki başarılı geçen karşılıklı ziyaretlerden sonra artık  ekosistemdeki diğer paydaşlara odaklanmak ve melek yatırımcılar için yeni bir plan geliştirmek için doğru zaman olduğuna karar verdiklerini belirtti. "Ermenistan-Türkiye Yatırımcılar Toplantısı’nın” önemli bir kısmını bu hedefe ulaşmak için öngörüldü.

 

Yapılan önemli görüşme ve tartışmalar arasında Duygu Öktem tarafından sunulan “Türkiye’deki Melek Yatırımcı Ekosistemi” adlı konuşma, Ertan Can’ın yaptığı “Start-Up ve Girişim: Girişimcilerin mutfağı ve işbirliğinin olumlu geliştirilmesi” konulu sunumun ve  Herald Braunstaın’ın “Kendi yatırımımızı ve yatırım öncesi kısa analiz nasıl kurgularız?” sorusuna cevap aradığı konuşmasının yanı sıra  Alana Tunge’un "Yatırımcı olarak zaman ve paradan tasarruf etmek: Yatırım Portföy Yönetimi” konulu konuşması oldukça ilgi çekti.

 

Toplantıda, yurt dışından gelen tüm misafirler Ermenistan'da BİT sektörünün temsilcileri sayesinde ülkedeki yatırım fırsatları konusunda bilgi sahibi oldu. Özellikle, VOLO şirketi İş Geliştirme ve Ortaklıkları direktörü Matt Bartelzyan’ın "Neden Ermenistan" başlıklı konuşması ve “Concern Diyalog” şirketinin kıdemli ortaklarından Aram Orbelyan’ın Ermenistan’daki ticari hukuk hakkında verdiği bilgiler katılımcılara çok şey kazandırdı.

 

Aynı gün, ABD, Almanya ve Türkiye’den yatırımcıların katılımıyla, "BİT Sektöründeki Start-Uplar ile Buluşma” adını taşıyan farklı bir toplantı organize edildi.

 

Ermenistan’da bulunan Start-uplar, melek yatırımcılara faaliyetlerini sunmak için eşsiz bir fırsat yakalamış oldular. Start-upların ayrıca ilgilerini çeken konularda soru sormak, tavsiye almak, bağlantılar kurmak ve yatırımcıları kendilerine çekmek için gerekli ortam da yine bu toplantı esnasında yaratılmış oldu.

 

Yatırımcılar ile gerçekleştirilen bu özel buluşmaya ayrıca «Kirmizian Grubu», «Wi Medya», «Keid», «Hy Pictures», «Wandelion» gibi yeni işletmeler katıldılar.

«Hy Pictures» şirketi kurucularından Ruzanna Baghdasaryan toplantının kendisi ve ortakları için çok verimli olduğunu kaydetti ve "Katılımcıların kıymetli fikirlerinin ve değerli tavsiyelerini duymanın yanı sıra, ilgisini çektiğimiz ve belki de bize daha sonra yatırım yapacak yatırımcılar ile tanıştık, olası işbirlikleri kurmanın mümkün olduğunu gördük" dedi.

 

Çalışma ziyaretleri ve toplantılar

 

Dış yatırımcılar Ermenistan yatırımlar yapma konusunda istekli olduklarından tüm bu toplantılar dışında ayrıca 1-3 Mayıs tarihlerinde ortaklık ve yatırım yapabilecekleri 13 Ermenistanlı yeni şirket yöneticileri ile toplantılar düzenlediler.

 

Ayrıca 3 Mayıs’ta Ermeni meslektaşları ile fikir alışverişinde bulundukları, olası iş bağlantıları kurulmasına yönelik  resmi olmayan görüşmeler düzenlediler.

3 Mayıs tarihinde Ermenistan’a gelen yatırımcıların ayrıca Avrupa Birliği “Kurumsal kapasite ve yatırım promosyonu politikaların güçlendirilmesi" toplantısının sonuç toplantısına katılarak Ermenistan‘daki durum hakkında daha detaylı bilgiye ulaşıp yeni bağlantılar kurma şansı yakaladılar.

 

 "Angel Labs'ın” yöneticisi Tuğçe Ergül heyetin üç günlük ziyaretinin takdire şayan olduğunu dile getirirken "Bu iki ülke arasında diyaloga başlatmak için iyi bir fırsat, girişim sermayesi ve ticaret Silikon Vadisi’nden Berlin'e kadar konuşulan küresel bir dil oldu." dedi.

 

Bu girişim, Kamu Gazetecilik Kulübü (Public Journalism Club, “PJC”) ve TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) tarafından "Girişimci Ziyaretleri", projesi bileşeni olup Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Ermenistan-Türkiye Normalleşme Sürecine Destek" programının ikinci dönemi dahilinde gerçekleştirilmektedir.

Etkinlik Takvimi
MART
2024
PZTSALIÇRŞPRŞCUMACMTPZR
Barış tek yoldur
Bizi Takip Edin