Avrupa Birliği Girişimi
Haberler
Altıncı Dönem Seçim Sonuçları
24.07.2015
Ermenistan, Türkiye | Hrant Dink Vakfı

Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu, iki komşu ülke halkları arasında doğrudan temasları artırmaya ve her alanda işbirliklerini teşvik etmeye devam ediyor.

 

Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu, altıncı döneminde Hrant Dink Vakfı ve Gümrü Gençlik Girişim Merkezi işbirliğiyle Ankara ve Yerevan’daki İngiltere büyükelçiliklerinin ortak desteğiyle yürütülüyor.

 

Hrant Dink Vakfı’nın Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı” kapsamında Mart 2014’te başlattığı Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu; Mart 2014-Mayıs 2015 arasında toplam 5 başvuru çağrısı yaptı. Bu dönemde her iki ülkeden farklı şehirlerden 850’yi aşkın başvuru aldı; 210’dan fazla kişinin komşu ülkeye ziyaretlerine destek verdi.

Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan yararlanan birey, grup ve kuruluşlar, komşu ülke ile ilgili izlenim ve deneyimlerini, Sınırları Aşıyoruz internet sitesi üzerinden paylaşmaya devam ediyor.

 

Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu, altncı döneminde her iki ülkeden toplam 162 başvuru aldı. Bu başvurular arasından, Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu Yönetmeliği’nde belirtilen bütün teknik koşulları karşılayan 79 başvuru, bağımsız olarak çalışan Seçici Kurul’a iletildi. Seçici Kurul, aynı yönetmelikte yer alan seçim kriterleri ve öncelikleri doğrultusunda, kendisine iletilen başvuruları titizlikle değerlendirdi.

 

Toplam 32 kişinin, başvuru formlarında belirttikleri seyahat amacı ve programı doğrultusunda, komşu ülkeye yapacakları ziyaretleri, Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu ile desteklemekten Hrant Dink Vakfı ve Gümrü Gençlik Girişim Merkezi olarak büyük bir mutluluk duyuyoruz.

 

Gaziantep’ten, Kamera Sokak Video Aktivizm Kolektifi üyesi Oral Gerek, üye olduğu kolektifin ağını genişletmek, iki komşu ülkenin uzlaşması için sosyal medyada bir video kampanyası başlatmak üzere Yerevan’a yapacağı ziyaret için Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan destek alacak.

 

İstanbul, Ankara, Iğdır ve İçel (Mersin)’den, Ortak Hafıza Girişimi üyeleri Mine Gencel Bek, Metin Bayrak, Özlem Şendeniz ve Hasan Gedik, kapalı sınırın gölgesinde yaşayan insanların birbirleri hakkındaki düşüncelerini konu alan araştırma için görüşmeler yapmak ve etnografik bilgiler toplamak üzere Yerevan’a yapacakları ziyaret için Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan destek alacaklar.

 

İstanbul’dan Mehmet Ragıp Zık, modern toplumsal hareketlerde aktivist deneyimlerin analizi konulu doktora tezi araştırması için Yerevan’a yapacağı ziyaret için Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan destek alacak.

 

İstanbul ve Şanlıurfa’dan lise öğretmenleri Çiğdem Kirazlar ve Veysi Yılmaz, atölyeler ve drama yöntemiyle lise öğrencilerinin ve eğitimcilerin birbirlerini tanıyacakları ortamlar oluşturmak üzere Vanadzor’a yapacakları hazırlık ziyareti için Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan destek alacaklar.

 

İstanbul’dan yönetmen Serdar Önal, Soykırım’dan kaçan Derdo isimli Ermeni kadının akıbetini anlatan belgesel filmini çekmek amacıyla Yerevan’a yapacağı ziyaret için Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan destek alacak.

 

İstanbul’dan fotoğraf yönetmeni Erol Karakaya, Türkiye-Ermenistan kapalı sınırı üzerinde bulunan köylerdeki yaşamı konu alan “Su Damlası/A Drop of Water” belgesel film projesi için gerekli hazırlık ve çekimleri gerçekleştirmek amacıyla Bagaran Köyü’ne yapacağı ziyaret için Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan destek alacak.

 

Ankara ve Denizli’den, Pamukkale Gençlik ve Çevre Derneği üyeleri, Deniz Açıkbaş ve Gökhan Kılınç, Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki önyargıların kırılmasına katkı sağlamayı amaçlayan belgesel film projelerini gerçekleştirmek üzere Ararat bölgesine yapacakları ziyaret için Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan destek alacaklar.

 

Yerevan’dan Sona Kocharyan ve Marine Kocharyan, İstanbullu genç bir Ermeni’nin kimlik krizini anlattıkları “Murat” isimli belgesel film projeleri için gerekli hazırlık ve çekimleri gerçekleştirmek amacıyla İstanbul’a yapacakları ziyaret için Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan destek alacaklar.

 

Muş’tan, Muş Kadın Derneği üyesi Neval Ancar, gençlik ve kadın konusunda faaliyet gösteren kuruluşlarla buluşup ortak proje fikirleri geliştirmek amacıyla Yerevan ve Gümrü’ye yapacağı ziyaret için Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan destek alacak.

 

İstanbul’dan Ceyda Steele, Osmanlı döneminde Ermeni kadın yazar ve aktivistlerin edebi, fiziksel ve siyasal alanların genişlemesinde oynadıkları rolü araştırmak amacıyla Yerevan’a yapacağı ziyaret için Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan destek alacak.

 

İstanbul’dan yönetmen Hacı Orman, Soykırım’ın ilk günlerinde Alman bir teolog ile Osmanlı harbiye nazırı arasında geçen tarihi bir görüşmeyi ele alan kısa filmi “Homo Politicus”un Uluslararası Altın Kayısı Film Festivali’ndeki gösterimine katılmak amacıyla Yerevan’a yapacağı ziyaret için Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan destek alacak.

 

Mardin’den tarihçi Nilay Özok Gündoğan, Palulu Ermeniler hakkında yaptığı araştırma kapsamında tarihçi meslektaşları ile görüşmek amacıyla Yerevan’a yapacağı ziyaret için Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan destek alacak.

 

Yerevan’dan Audio-Visual Reporters NGO üyeleri Anahit Arakelyan ve Arzuman Harutyunyan, insan ticareti ile mücadele alanında çalışan İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı’yla işbirliği geliştirmek amacıyla İstanbul’a yapacakları ziyaret için Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan destek alacaklar.

 

İstanbul’dan gazeteci Cüneyt Cebenoyan, Gümrü depreminin yarattığı travmaları konulu belgesel film çalışması için gerekli hazırlık ve çekimleri gerçekleştirmek amacıyla Gümrü’ye yapacağı ziyaret için Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan destek alacak.

 

Gaziantep’ten araştırmacı Murat Uçaner, Antep Ermenileri üzerine yazacağı kitap için gerekli araştırmaları yapmak, çeşitli arşiv ve kütüphanelerde çalışmak amacıyla Yerevan’a yapacağı ziyaret için Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan destek alacak.

 

İstanbul’dan, Erkek Muhabbeti üyeleri Tebessüm Yılmaz ve Bilhan Gözcü, Yerevan’da sokak sanatının görsel arşivini oluşturmak amacıyla Yerevan’a yapacakları ziyaret için Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan destek alacaklar.

 

Gaziantep’ten Nihat Özdal, Ermenistan’ın Cittaslow “Yavaş Şehir Hareketi”ne üyeliğini başlatmak amacıyla Dilijan’a yapacağı ziyaret için Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan destek alacak.

 

Eskişehir’den Grup Teşi üyeleri İbrahim Yiğit, Ufuk Aktaş ve Rojhat Taşçı, Ermeni müziği ve Gomidas Vartaped hakkında araştırma yapmak amacıyla Yerevan’a yapacakları ziyaret için Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan destek alacaklar.

 

Mardin’den kent sosyoloğu Azat Zana Gündoğan, Mardin ve Yerevan’ın “pazarlanması”nda, kentsel dönüşümün, tarihin ve insan tarafından inşa edilmiş mekanların rolü üzerine karşılaştırmalı bir araştırma yapmak amacıyla Yerevan’a yapacağı ziyaret için Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan destek alacak.

 

İstanbul’dan Hera İskenderoğlu, Diaspora’da Ermeni dili ve kültürü eğitimine dair temel sorunlar hakkında düzenlenen pedagojik bir konferansa katılmak amacıyla Yerevan’a yapacağı seyahat için Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan destek alacak.

 

Yerevan’dan Ara Gevorgyan ve Armida Alvandyan, Türkiye’de ilk defa düzenlenecek Monodrama Festivali’ne katılmak amacıyla İzmir’e yapacakları seyahat için Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan destek alacaklar.

 

Sorularınız için proje koordinatörleri Müge Yamanyılmaz ([email protected]) ve Anush Babajanyan’la ([email protected]) iletişime geçebilirsiniz.

 

Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu Seçici Kurul Üyeleri
Anahit Minassian
Dikran Altun
Feray Salman
Gayane Mkrtchyan
İbrahim Betil
Nelli Minasyan

Etkinlik Takvimi
MART
2024
PZTSALIÇRŞPRŞCUMACMTPZR
Barış tek yoldur
Bizi Takip Edin