PZT | SALI | ÇRŞ | PRŞ | CUMA | CMT | PZR |
9 Kasım’da Gümrü Teknopark’ta(Adres: Gümrü, Gay 1) bu yılın en özel ve önemli organizsayonlarından biri olan “Inno Weekend’in” kapanış etkinlikleri sırasında daha önce yapılan yarışmanın da sonuçları açıklandı. Katılımcıların birbirleri ile ticari planlarını konuşmaları için fırsat yaratanan “Türkiye-Ermenistan start-up weekend” de bu etkinliklere paralel olarak gerçekleştirilmişti. Tüm bu etkinlikler (Inno Weekend) çatısı altında toplanmakta. Etkinliklere katılanlar arasında yapılan yarışma sonucu, kazananlara plaketler ve ödüller verildi.
En iyi fikir kategorsinde iki grup seçildi. «Seeing hands» ve «Home Planning». Gruplar, projenin destekçisi olan «Lab Center’dan» Proje yönetimi derslerine %50 indirim ile katılma şansı elde ettiler.
“Türkiye-Ermenistan start-up weekend” jürisi en iyi grup olarak «ChocoLove’ı» seçti. Grupun projesi çok büyük ilgi çeketi. Bu grup da, Proje yönetimi derslerine %70 indirim ile katılma şansı elde etti.
“Türkiye-Ermenistan start-up weekend” jürisinin birinci olarak seçtiği grup ise «WeCloud» oldu. Innoweekend tarafından 1000$ ödüle layık görülen grup, projenin İstanbul ayağına ve «Iab Center» derslerine ücretsiz olarak katılma hakkı kazandılar.
16. “Türkiye-Ermenistan start-up weekend” projesi Avrupa Birliği İstikrar Aracı desteği ile “Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı” çerçevesinde gerçekleştirilen “Müteşebbis değişim” projesinin ana etkinliklerinden biri. Etkinliğie Ermenistan ve Türkiyeden yaklaşık 30 yeni yatırımcı katıldı.
8 Kasım saat 12:00’de Gümrü Teknopark’ta Inno Weekend etkinliklerinden biri olan “Ermenistan-Türkiye start-up weekend” resmi açılışı yapıldı.
Açılışta organizatör kurumlar Kamu Gazeteciliği Kulüb’ü (Public Journalism Club “PJC”) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’ndan (TEPAV) temsilciler ve Inno Weekend projesi sorumluları da katıldılar.
Toplantılara Ermenistan, Türkiye ve Silikon vaadisin’den İT firma temsilcileri, iş adamları, uzmanlar katıldılar.
“Start-up weekend” 7-9 Kasım tarihlerinde Erivan ve Gümrü şehirlerindeki Hecton(YAN) 2014 ve USAID tarafından desteklenen IT sektörü için verilen derselere (Armenia FTW) paralel olarak gerçekleştirildi.
Kapanış konuşmasında Kamu Gazeteciliği Klüp’ü (KGK) başkanı Seda Muradyan “Bu toplantı, İT sektörleri arasında yapılan bu ölçekte ilk toplantı. Umuyoru bu ilk, gelecekteki adımlarımız ve işbirliklerimizi için temel teşkil edecektir. Biz “İnsalar arasında bir köprü” kurmaya çalışıyor ve iki komşu ülklerin birbirleri ile ticari ilişkiler kurmasına yardım etmek istiyoruz, aynı zamanda bunun bölgesel kalkınmaya da etkisi olacağına eminiz. Bu projeye Türkiye ve Ermenistan’dan katılan yaklaşık 30 kişi oldu. Diplomatik ilişkiler tahsis etmemiş, kapalı sınırları olan ülkeler için böyle bir projeye dahil olmak yeni ve cesur bir adım.” şeklinde konuştu.
“Ermenistan-Türkiye start-up weekend” etkinlikleri için koordinatörlerden Ece Kasap bunun katıldığı 10. Start-up weekend oldumasına rağmen, kendisi için farklı bir anlam taşıdığını belirtti.
En iyi 6 fikir üzerinde çalışan gruplardaki Ermenistanlı ve Türkiyeli katılımcılar yaklaşık 24 saat ilk planlamalar üzerinde çalıştılar.
Fikirler üzerine çalışırken genç girişimciler danışmanların teknik ve finansal yardımlarını da alıyorlardı. Katılımcılar program süresince ayrıca Türkiye, Ermenistan ve ABD’den gelen işadamları ile görüşme fırsatı yakaladılar.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) adına konuşan Usal Şahbaz “ Bu sektörün insanları dünyanın neresinde olursa olsun aynı dilden konuşurlar, denerler, başarısız olurlar ama vazgeçmezler. Biz ilk defa iki ülke arasında bir ağ oluşturmaya çalışıyor, sektördeki herkese yeni iş birlikleri içinbir şans vermeye çalışıyoruz. Umuyoruz ki, bu toplantılar tarafların birbirini anlaması tanıması ve beraber çalışması için fayda sağlayabilir” şeklinde konuştu.
“Ermenistan-Türkiye start-up weekend” etkinlikleri sadece katılımcılar tarafından değil, halk tarafından da büyük ilgi ile karşılandı. Çalışmalar sırasında gazeteciler ve farklı uzmanlar da ziyaretlerde bulundular.
25. Ermenistan ve Türkiye’den gelen katılımcılara ziyarette bulunanlar arasında ABD’nin Ermenistan Büyükelçisi John Heffern da vardı. Katılımcılar büyükelçi ile karşılaştıkları sorunlar hakkında konuşma fırsatı yakalarken, “özçekim” yapmaya zaman da bulabildiler. John Heffern’ın “Ermenistan-Türkiye start-up weekend” ile ilgili sosyal medyada tweetler yazıyor ve katılıcıları re-tweetliyordu. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğundan büyükelçinin de etkinlikleri beğendiği fikrine varabiliriz.
“Ermenistan-Türkiye start-up weekend” etkinlikleri sırasında Ermenistan’ın İsviçre Büyükelçisi Lukas Gasser ve Gümrü Belediye Başkanı Samvel Balasanyan ve KEİ temsilcileri de ziyaretlerde bulundular.
Silikon vadisinden gelen katılımcılara gore seçilen 6 fikir de çok başarılıydı, sadece katılımcıların biraz daha metodoloji üzerine çalışmaları gerekiyordu.
Jürinin beğenisini kazanan projelerden biri de online ev ve ofis tasarımı üzerinde çalışılmış «Home Planning». Bu proje grubunu göre internet üzerinden ev içi dekorasyon çok tercih edilen bir sistem olabilir.
«Seeing Hands» projesinin fikri ise görme engellerinin çalıştığı bir masaj salonu açmak. Proje grubu bu fikir sayesinde engellilere yeni bir çalışma alanı açılacağını ayrıca, bir duyunun zayıflaması durumunda diğer duyuların gelişebileceği fikrinin anlatılmasının vurgulanması olduğunu anlatıyorlar. «Seeing Hands» etkinlikler sırasında “Tufenkian Oteller” zinciri ve “Orange Armenia” firması ile bazı anlaşmalarada bulundular.
“Ermenistan-Türkiye start-up weekend” katılımcıları arasında «ChocoLove» grubu’nun “kör buluşma” fikri ile en göze çarpanlardandı. Diğer internet sitelerinin yaptıklarından farklı olarak bu grubun geliştireceği yöntem katılımcıların cesareti ve özellikle alışkanlıklarının benzerlikleri, kısacası çikoltayı sevmeleri olcak. Teknik olarak bu “kör buluşmalar” çikolata kutuları üzerinde yazan “QR” kodları sayesinde gerçekleşecek. «ChocoLove» grubu bu fikrin mobil uygulanması konusu üzerinde de çalışmakta.
“Ermenistan-Türkiye start-up weekend” yarışmasının galibi «WeCloud» projesi temelinde bugünlerde çok beğenilen “bulut” teknolojisi var. Projeyi geliştirenler, kullanıcıların kendi bilgisayarı dışında başka bir bilgisyarın boş olan hafızasının satın almak yada kiralamak prensibi ile kullanmayı öngörüyor. Proje grubununa göre bu fikir şu anda kullanılan birçok depolama sisteminden daha güvenli.
“Ermenistan-Türkiye start-up weekend” etkinliğinin kapanış konuşmasında KGK başkanı Seda Muradyan “Ermenistan-Türkiye start-up weekend” sonuçları hakkında genel bilgiler verdi. Muradyan “Biz Microsoft merkezi ile birlikte buradaki projelerin devamı için birlikte çalışacağız. Bunun için Türkiyeli ve Ermensitanlı katılımcılardan ikişer kişi özel derslere katılma fırsatı elde edeceklerdir. Dersler sırasında öğrenciler Türkiye’den ve Ermenistan’dan danışmanlar ve uzmanlar ile birlikte çalışma fırsat bulacaktır” dedi.