PZT | SALI | ÇRŞ | PRŞ | CUMA | CMT | PZR |
25 Şubat’ta saat 13:30’da İstanbul Cezayir merkezinde Ermenistan ve Türkiye’nin iletişim ve enformasyon teknolojileri alanlarının karşılıklı tanıtımı ve olası işbirliği konulu yuvarlak masa toplantısı oldu.
Bu etkinlik ile, Kamu Gazeteciliği Külübü /Public Journalism Club/ ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından Avrupa Birliği İstikrar Aracı desteği ile “Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı” çerçevesinde gerçekleştirilen “Girişimcilerin karşılıklı ziyaretleri” projesinin ikinci ayağı başladı.
Projeyi gerçekleştiren Kamu Gazeteciliği Külübü /Public Journalism Club/ başkanı Seda Muradyan ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) temsilcisi Usal Şahbaz açılış sunumları yaptılar.
Seda Muradyan “Önceden bu karşılıklı tanıtma projesi bir deneme projesi olarak hazırladık, ama proje, çok başarılı ve uzunvadeli bir girişime dönüştü ve siyasi açıdan hassas bir dönemin olduğuna rağmen biz buradayız ve işbirliği devam etmek istiyoruz” diye etkinliğe katılanları selamladı.
Usal Sahbaz da sunumu zarfında projenin kavramına değinip “Projeyi hazırlanırken benzer ilgi konuları ve zihniyeti olan erken-aşama girişimcileri bir araya getiren bir proje yapmayı düşünüyorduk. Türkiye’de projenin büyük bir ilgi çektiğini kaydedebiliriz. Kasım ayında planladığımızdan daha büyük heyet ile Ermenistan’a güzel bir ziyaret gerçekleştik ve şimdi de Ermenistan heyetini konaklıyoruz” diye konuştu.
Yuvarlak masa toplantısında Ermenistanlı ve Türkiyeli katılımcılar sunum yaptılar. Türkiye girişimcilik ekosisteminin temsilcileri de katıldılar.
Tartışma üç konulu gruplarla geçti:
“Ermenistan Bilişim sektörleri hakkında genel bilgi”,
“Türkiye ve Ermenistan’da yatırımlar, startup’lar ve yatırım ortamı hakkında bilgi”,
“İnternet özgürlüğü, Kamu-İnternet ilişkileri, Siber Savaşı hakkında bilgi”.
Ermenistan heyetinden tartışmaya Hayk Çobanyan /İnformasyon teknolojileri şirketleri birliği başkan yardımcısı/, Aşot Arzumanyan /Granatus Ventures ortağı/ Samvel Martirosyan /Internet güveliği ve sosyal medya uzmanı, blogger/ katıldılar. Türkiye’den Doğan Taşkent /Arkan & Ergin şirketinin ortağı/, Bora Yılmaz /Revo’nun ortağı/, Rina Onur /Peak Games’in temsilcisi/ katıldılar. Onlar kendi ülkelerinde iletişim ve enformasyon teknolojileri alanında mevcut başarılar ile sorunlarını sundular ve ülkelerin gelişmesi açısından bu alanın önemini vurguladılar.
Doğan Taşkent, Türkiye’de iletişim ve enformasyon teknolojileri alanının gelişmesi hakkında genel bilgi sundu. “Her şey 70’li yıllarında başladı. İlk önce bankalar adım attı, ardından ise bazı üniversiteler girişimde bulundu. 80’li yıllarda yazılım geliştirme yerel endüstrisi gelişti. Genellikle bu endüstri bankalar için hizmetler sundu. 90’lı yılların ortalarında IBM şirketi yazılım geliştirme piyasasına girip tekel pozisyonu aldı. Daha sonra Microsoft ve diğer şirketler Türkiye piyasasına geldi, ama alanın demokrasileşmesi İnternet sayısında oldu.
Hayk Çobanyan, Ermeni diasporasının Ermenistan piyasasının avantajı olduğunu söyledi, genel eğitimin artık yeterli olmadığı ve halen teknoloji alanı için uzmanlar hazırlamanın Ermenistan’da en önemli sorun olmasını vurguladı.
Aşot Arzumanyan, halen Ermenistan’da tek venture fonu olan Granatus Ventures şirketi hakkında sunum yaptı. Şirket, ibraz edilmiş sonuçlar hakkında değerlendirme yapmaktan sonra bir milyon dollara kadar finansman yapar ve startuplara uluslarası piyasaya girmek olanağı verir.
Türkiyeli katılımcı Fırat İşbecer, Türkiye’de venture sermayesi enstitüsünün gittikçe geliştiğini kaydetti. “On yıl önce ancak iki milyon dollar sermayesi olan iki yatırımcı vardı. Şimdi ise birçok milyon dollar sermayesi olan fonlar var. Ama her halde kaynaklar sınırlıdır ve bunları nasıl kullanmanın planlanması çok önemlidir”.
Bora Yılmaz, işbirliğin olanakları hakkında kendi görüşünü dile getirip karşılıklı çıkarın olduğu halde işbirliğin gerçekleşebilir olmasını söyledi. “Eğer Ermenistan’daki projenin Türkiye piyasası ile ilgisi olsa ben yatırım yaparım”.
Rina Onur, erken-aşama girişimciler ile yatırımlar hakkında kendi görüşlerini paylaşırken erken-aşama şirketlerinde yatırımlar yapmakta yatırımcı için iyi tasarım değil, bu tasarımı gerçekleştiren kişilerin önemli olduğunu vurguladı. Ona göre yatırımcı, tasarımın ayrıntıları hakkında çok şeyler bilmezse de onun için en önemli şey tasarımın gerçekleşmesi için her şeye hazır olan, girişimci tutkusu olan takımdır.
Son konuşmacı olan Samvel Martirosyan Ermenistan’da internet özgürlüğü, hükümet-internet ilişkileri ve siber savaşları ile ilgili konular hakkında konuştu.
Emin Okutan, yuvarlak masa toplantısının moderatörü oldu.