Avrupa Birliği Girişimi
Haberler
Ressamlar Değişimi Projesinin İkinci Ayağı İstanbul’da başlıyor!
25.09.2014
Türkiye | Anadolu Kültür, Public Journalism Club
Anadolu Kültür ve Ermenistan’dan Public Journalism Club ortaklığında hayata geçen “Ressamlar Değişimi” projesinin katılımcıları, 29 Eylül’de İstanbul’da ikinci kez bir araya geliyor.

Ermenistan’da gerçekleşen ilk evrenin ardından, Türkiye ve Ermenistan’dan sekiz genç sanatçıdan oluşan grup, Gagik Charchyan ve Serdar Yılmaz mentörlüğünde İstanbul programında,  çeşitli çizim etkinlikleri, müze ve galeri ziyaretleri gerçekleştirecek. Ekibin programında ayrıca bir tanesi bütün sanat öğrencilerine açık olan üç farklı uzmanlık dersi yer alıyor.

 

Değişim programının İstanbul ayağı 30 Eylül Salı günü saat 19:30'da Cezayir’de (Hayriye Caddesi, No:12, Galatasaray, Beyoğlu) bir açılış resepsiyonuyla başlayacak. Değişim programının İstanbul ayağı kapsamında İstanbul eski semtleri, Tarihi Yarımada ve Ermeni mimarisinin öne çıkan örnekleri ziyaret edilecek.

 

1 Ekim tarihinde Heybeliada’yı ziyaret edecek ekip, tüm gününü burada geçirip çizim yapma fırsatı bulacak. Açık hava gezileri dışında sanat galerilerine de uğrayacak olan ekibin gezeceği galeriler arasında İstanbul Modern, SALT, Tütün Deposu yer alıyor. Dolmabahçe Sarayı da grubun ziyaret edeceği müzelerden.

 

İlk iki uzmanlık dersini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Gülçin Aksoy ve tanınmış sanat tarihçisi Fırat Arapoğlu’ndan alacak olan katılımcıların son dersi Ermenistan grubunun mentörü Gagik Charchyan tarafından verilecek. Gagik Charchyan’ın uzmanlık dersi İstanbul’daki bütün sanat öğrencilerine açık olacak.

 

Değişim programının birinci ayağı 1-7 Eylül tarihleri arasında Ermenistan’da gerçekleşti. Proje, 50 ziyaretçinin de katılımıyla, Akanat Café-Galeri’de düzenlenen açılış töreniyle başladı. Açılış töreni sırasında projeye katılan  genç sanatçıların eserleri sergilendi.

 

Programın ilk iki gününde, katılımcılar Erivan Tarih Müzesi’ni ziyaret etti. Müze ziyareti ardından, katılımcılar başkentin mimarisi üzerine yoğunlaşan bir tur ile şehri iyice tanıma fırsatı buldu. Bu iki ziyaret sonrası açık hava oturumlarından ilkini gerçekleştiren genç sanatçılar, Erivan ve sakinlerini resmettiler. Garni Tapınağı ve Geğard Manastırı ile Ermenistan’ın ikinci en büyük şehri olan Gümrü’ye de ziyaretler yapıldı.

 

Ermeni ressamlar Arman Grigoryan, Peto Poghosyan ve Karen Barseghyan’ın yanı sıra Art Lab Studio sanatçısı Vahram Aghasyan da Ermenistan’da uzmanlık dersleri verdiler. 5 Eylül’de Serdar Yılmaz’ın verdiği uzmanlık dersine Panos Terlemezyan Sanat Koleji’nden 60 öğrenci katıldı.

 

Değişim programına katılan sanatçılar, projenin  6. gününde, sınırın açılmasına dair inançlarını temsil eden bir açık hava oturumu daha gerçekleştirdi. Sokak sanatı tekniklerinden faydalanarak Erivan sokaklarında bir kemer boyayan ekip, bu ortak eserlerinde açık sınır konusundaki görüşlerini yansıtan bir yol izlediler. Etkinliğin son gününde, 7 günlük Ermenistan deneyimi üzerinde düşünmek için bir araya gelen grup tüm süreci değerlendirme fırsatı buldu.

 

Ermenistan ziyareti sırasında üretilen 20’den fazla skecin bir kısmı hazırlanacak 2015 takvimi için kullanacak.

 

Ermenistan ve Türkiye toplumları arasında diyalogun gelişmesini mümkün kılan yollardan bir tanesi de kültür. Evrensel bir dil kullanarak organik bağlar oluşturan ve mesajını da bu şekilde ileten sanatsal etkinlikler,  herhangi bir aracıya ya da çeviriye ihtiyaç duymaksızın etkili bir değiş tokuş ortamı sağlıyor.

 

Bu düşünceden hareketle, Public Journalism Club, Anadolu Kültür’ün ortaklığıyla, Türkiye-Ermenistan ilişkilerini geliştirmede sanatın rolüne odaklanarak “Ressamlar Değişimi” projesini başlattı.

 

Proje hakkında soru ve görüşleriniz için Tamar Nalcı’ya [email protected] adresinden ve +90 507 703 17 62 numarasından ulaşabilirsiniz. 

Etkinlik Takvimi
MART
2024
PZTSALIÇRŞPRŞCUMACMTPZR
Barış tek yoldur
Bizi Takip Edin